Сторінки

вівторок, 27 вересня 2011 р.

Діти Ночі: Чорна Рада – подорож у глибину темряви

   Восени Київ, на відміну від інших міст України, стає дуже похмурим і не веселим. Хмари нависають над стольним градом. Все це не через осінню погоду, дощі чи тумани. Київ стає похмурим через так звану ''готичну навалу'', сюди з’їжджається з усієї України та сусідніх країн неформальна молодь – готи – на свій масштабний шабаш – фестиваль темної, готичної та електронної музики – ''Діти Ночі: Чорна Рада''. Здавалося б, як таке неподобство може проводитись у такій державі як Україна? Багато пересічних громадян сприймають неформальну молодь, особливо готів, як сатаністів та розмальованих ляльок нетрадиційної сексуальної орієнтації, але це не зовсім так. Аби в усьому пересвідчитись я вирішив відвідати цей український аналог культового європейського фестивалю – Wave Gotik Treffen. Мушу наперед вас запевнити, що не все так погано і похмуро, як виглядає на перший погляд.
Офіційний плакат фестивалю ''Діти Ночі: Чорна Рада – 2011''
   ''Діти Ночі: Чорна Рада'' – це щорічний найбільший в Україні і на теренах колишнього СРСР фестиваль темної, готичної та електронної музики і мистецтва, який проводиться з 1999-2000 років. Фестиваль проводиться кожного року у вересні в Києві засновниками української готичної сцени: керівниками Українського Готичного Порталу. Триває це похмуре театралізоване дійство: від 1 до 2 днів. Постійна кількість відвідувачів становить від 1000 до 3000 осіб. Як вже зазначалось цей фестиваль є слов'янським, а навіть українським, аналогом найбільших міжнародних готичних фестивалів Wave Gotik Treffen (який кожного червня відбувається у Ляйпцигу) і M'era Luna (який кожного липня відбувається у Гамбурзі), а також позиціонується як один з небагатьох фестивалів європейського рівня в Україні.
У передчутті свята...
   Ідея проведення фестивалю ''Діти Ночі: Чорна Рада'' з'явилася в 1999 році завдяки учасникам Українського Готичного Порталу, після чого було проведено кілька однойменних тематичних подій. А вже 14 вересня 2000 року було організовано дебютний повномасштабний фестиваль ''Діти Ночі: Чорна Рада – 1''. Несподівано для всіх, як для організаторів, так і для прихильників темної естетики, фестиваль зібрав близько 2000 відвідувачів. На одній сцені фестивалю ''Діти Ночі: Чорна Рада – 1'' вперше зібрались гурти з України та Росії – Кому Вниz (Україна), Necropolis (Україна), Antisisters (Росія), Далеко (Україна), DNK (Україна), Blaze (Україна). Протягом п’яти років з 2000 по 2005 роки фестиваль не організовувався у зв'язку з перебуванням головного організатора, Віталія Стренджера ім. Vitaliy Stranger) у Німеччині.
За кілька хвилин до початку фестивалю
   А вже у вересні 2005 року фестиваль ''Діти Ночі: Чорна Рада'' стартував знов, відразу у дводенному форматі і під новою назвою ''Діти Ночі: Чорна Рада – 2''. Протягом двох днів відбулися виступи близько 20 провідних гуртів темної, готичної сцени Україні, Росії та Білорусії. Але дводенний формат фестивалю обігнав свій час і показав неготовність української аудиторії до таких масштабних подій, тому з 2006 року фестиваль знову триває лише добу. Починаючи з 2006 року на фестивалі в якості ''гостей'' також почали виступати гурти з різних країн світу: Phantasmagoria (Японія), Blood Jewel (США), Severe Illusion (Швеція), Charlotte's Shadow (Іспанія).
На сцені одеський гурт Crazy Juliet
   У період з 2006 по 2009 роки фестиваль виправдав очікування і зміцнив свій статус «темних зборів слов'янських націй», щорічно приймаючи в Києві групи і відвідувачів з України, Росії та Білорусії. Склалася традиція називати фестиваль ''Діти Ночі: Чорна Рада'' слов'янським Wave Gotik Treffen, а також аналогом M'era Luna та Castle Party. Оскільки в період з 2000 по 2011 роки на фестивалі виступали гурти з Японії, США, Великої Британії, Норвегії, Швеції, Іспанії, Латвії, України, Росії, Білорусії, Молдови та інших країн, фестиваль одержав популярність і за кордоном. Завдяки своїй унікальній концепції – ''Діти Ночі: Чорна Рада'' – щорічне зібрання слов'янських наційфестиваль став єдиним спеціалізованим заходом, на якому збираються цікаві гурти, стилісти, перукарі, дизайнери одягу, ді-джеї та аудиторія переважно зі слов'янських країн – України, Росії, Білорусії.
На сцені тернопільський гурт Холодне Сонце
   "Діти Ночі: Чорна Рада" – це свято готики, темної романтики, кібер- і фетиш-естетики. Протягом двох днів свята змішуються і переплітаються музичні виступи, новітні візуальні технології, незвичайні арт-перфоманси, найсучасніші прояви моди і техніки танцю, революційні рішення в іміджі і дизайні, шоу і демонстрація оригінальної техніки роботи ді-джеїв, ві-джеїв, і пі-джеїв, а також багато іншого. Міжнародний фестиваль "Діти Ночі: Чорна Рада" надає кращу можливість презентувати свою творчість відразу для всього східноєвропейського регіону. У рамках фестивалю також проходять виставки фото та арту, можна придбати журнали, постери, диски гуртів, прикраси та багато іншого. Відвідувачів фестивалю приваблює єдина в регіоні масштабна можливість не тільки побачити одночасно найцікавіші проекти з України, Росії, Білорусі, Європи та Америки, а й провести час серед тисяч людей в чорному.
На сцені німецький гурт Diary of Dreams
   "Діти Ночі: Чорна Рада" фестиваль, де відвідувачі важливіше, ніж учасники. Раз на рік усі діти ночі збираються разом. Їх – тисячі! На відміну від інших українських фестивалів, "Діти Ночі: Чорна Рада" проводиться з 2006 року у київському клубі «Бінго». В Україні готична сцена і відповідна їй молодіжна субкультура швидко розвиваються.
   Цьогорічний фестиваль, який відбувся в ніч з 24 по 25 вересня, за словами організаторів, побив всі очікувані сподівання – кількість готів, які з’явились побила всі минулорічні рекорди, а це 3000 чоловік. Неформальна молодь з’їхалась з усіх куточків України, Росії, Білорусі, Грузії, Молдови та Польщі, аби побачити неймовірне темне дійство на власні очі. Цього року організатору впорались на славу, бо запросили взяти участь у фестивалі шалено популярні серед неформальної музичні гурти.
На сцені німецький гурт Diary of Dreams
   Так фестиваль відкривав гурт із Києва – I Miss my Death, які почали збирати біля сцени неформальну молодь. Наступними були харків’яни Bernie Bandicoot, що грали у стилі post-punk. За ними йшов відомий одеський гурт Crazy Juliet, що який першим зібрав гарячі овації публіки. Після чого вже не таким дратвовим був виступ гостей з Воронежа – Five Times Defeat. Вперше на українській сцені виступив російсько-ізраїльський гурт із Хайфи – Fatum Aeternum, який грав у стилі dark metal. Тернопільський гурт Холодне Сонце зібрав біля сцени всю неформальну молодь, яка протягом виступів інших гуртів намагалась уникати близькості зі сценою. Овації захлиснули учасників гурту, але через брак часу задоволені дійством, вони мусили йти зі сцени. А тим часом на сцену вийшли учасники швецького гурту Waves Under Water, які намагались дістати і собі хоч якісь оплески, але через брак чи то музичної апаратури, чи то голос солістки гурту, музику не було чутно вже за п’ять метрів від сцени. Тим не менш, довге очікування шанувальників темної музики після виступу швецького гурту стало апогеєм фестивалю. На сцену вийшли учасники гурту Скрябін, які виступили із спеціальною ретро-програмою darkwave-періоду.
На сцені гурт високого духу Кому Вниz
   Але остаточно підірвали зал німецький гурт Diary of Dreams, що презентували свій новий альбом. Соліст гурту Адріан Хейтс (нім. Adrian Hates) з самого початку свого виступу намагався втримати серед запальної неформальної молоді той драйв, аби не відпустити її назад до бару. Учасники гурту Diary of Dreams двічі виходили на біс під скандування фанатів «We want more!», що вже не мали сил на заплановану автограф-сесію. Але вона все ж таки відбулась. В самому кінці, так би мовити на десерт, перед неформальної молоддю виступили українські націоналісти з гурту Кому Вниz. Вони почали свій виступ зі скандування патріотичного гасла «Слава Україні!», яке одразу ж підхопили шанувальники гурту – «Героям Слава!». Готичний фестиваль закінчився, і розпочався патріотичний шабаш, який тривав майже годину. Але, попри повагу до шанувальників і скандування ними гасла «Спасіба житєлям Донбаса!», Андрій Середа разом із колегами швидко відіграли концертну програму і вже не вийшли на сцену. Концерт скінчився, почалась готична вечірка з показом мод та виступами ді-джеїв і пі-джеїв.
На сцені гурт високого духу Кому Вниz
   Як на мене, феєричність цьогорічного фестивалю не має меж! Фестиваль "Діти Ночі: Чорна Рада – 2011" видався на славу. Організатори і справді перевершили самих себе. Тому, бажаю їм успіхів у подальшому проведенні такого фестивалю і надалі зі збільшенням чисельності своїх шанувальників.
Автор – Денис Ковальов
(cвітлини надані учасниками фестивалю)

2 коментарі: