суботу, 3 листопада 2012 р.

"Справжні фіни" – переможна сенсація

  28 жовтня 2012 року стало вирішальним днем не тільки для України, де відбулись довгоочікувані парламентські вибори, але й для Фінляндії – у цій північноєвропейській країні населення обирало депутатів у муніципальні ради. Як не дивно, але вперше за все існування незалежної Фінляндської Республіки провладні партії використали технології для дискредитації партії "Справжні фіни" в очах пересічних мешканців назвав фінських націоналістів ідейними наступниками Адольфа Гітлера.
Логотип партії ''Справжні фіни''
   Цей успіх — результат протесту фінів проти традиційних партій, який здатен докорінно змінити політичну сцену Фінляндії. Останніми роками політичний клімат у цій країні став більш радикальним, і "Справжні фіни" спромоглися цим скористатися. Деякі фінські експерти вважають: "Справжні фіни" спромоглися публічно сказати речі, про які народ думає, але яких не здатен сам озвучити. Розуміння небезпеки імміграції має постійно бути на політичному порядку денному. Аби не довести ситуацію до такого стану, коли негативні тенденції виявляться незворотними. До того ж метушня навколо Греції, Ірландії і Португалії не могла не позначитися на результатах виборів. Оскільки фіни переконані, що немає жодного сенсу фінансувати країни-марнотратники.
   Цієї неділі у Фінляндії відбулися вибори до муніципальних рад. В цілому, в порівнянні з місцевими виборами 2008 року, в мінусі опинилися всі політичні партії, за винятком фінських націоналістів – "Справжні фіни" зуміли збільшити свій рейтинг на +7,2%. Найбільшої поразки отримала Соціал-демократична партія Фінляндії, а саме -1,7% – для СДП результат цих місцевих виборів став найгіршим за останні 50 років. А от Національна коаліційна партія втратила лише –1,6%.
Післявиборчий рейтинг партій
   Після підрахунку 100% голосів на виборах до муніципальних рад стало зрозуміло, що формальним переможцем стали консерватори – Національна коаліційна партія прем’єр-міністра Юркі Катайнена, яка отримала 21,9% голосів. Це вже третій поспіль успіх Національної коаліційної партії, чий кандидат Саулі Нійністьо минулої зими переміг на президентських виборах. Соціал-демократична партія Фінляндії отримала 19,6% голосів, показавши другий результат на цих виборах. Партія Фінляндський центр отримала 18,7% голосів посівши третю позицію.
   Напередодні голосування багатьох цікавило, чи вдасться "Справжнім фінам" повторити успіх 2011 року, ставши справжніми переможцями парламентських виборів. Формально – не вдалося. "Справжні фіни" стали четвертими отримавши 12,3% голосів. Підсумок цьогорічних муніципальних виборів засвідчив про повернення Фінляндії до старої доброї "системі трьох великих партій", де основна політична боротьба буде відбуватися між СДП, Фінляндським центром та Національною коаліційною партією. Результати решти партій після підрахунку 100% голосів: Зелений союз – 8,5%, Союз лівих сил – 8%, Шведська народна партія – 4,7%, Християнсько-демократична партія Фінляндії – 3,7%.
Лідери партій переможців
   Проте не все так просто. Незважаючи на те, що "три великі партії" набрали найбільшу кількість голосів, чисельна перевага за "Справжніми фінами", які зуміли збільшити свою присутність в муніципалітетах у двічі – за них проголосували більше 307 тис. виборців, що майже на 170 тис. більше, ніж чотири роки тому. Тепер у фінляндських муніципальних радах 1195 депутатів-націоналістів (у порівнянні з 2008 роком – 440 депутати-націоналісти). Такого помітного плюса за кількістю отриманих голосів більше не в змозі пред'явити жодна з партій, які брали участь у виборах. Навпаки, кожна з найбільших політичних партій Фінляндії втратила приблизно 50 тис. голосів порівняно з 2008 роком.
   У той же час результат цьогорічних місцевих виборів у Фінляндії означає, що в багатьох муніципальних радах, в особливості у сільській місцевості, "Справжні фіни" суттєво похитнули позиції Фінляндського центру та Національної коаліційної партії. Партія Фінляндський центр отримала найбільші фракції у провінціях Лапландія, Оулу, Центральна Фінляндія, Вааса, Північна Карелія, Південне і Північне Саво. Національна коаліційна партія лідирує в Гельсінкі, у провінціях Уусімаа, Варсінайс-Суомі, Канта-Гяме, Пяйят-Гяме та Пірканмаа. У СДП найбільші фракції в провінціях Сатакунта і Кюмі.
Мапа електоральних вподобань
   Лідер "Справжніх фінів" Тімо Сойні після оголошення 100% результатів виборів заявив, що "Справжні фіни" стали єдиними реальними переможцями на цьогорічних виборах до муніципальних рад. За словами Тімо Сойні, результат виборів є величезною перемогою фінської нації у боротьбі із економічною кризою не тільки у Європі, а й власне у Фінляндії. "Справжні фіни" зуміли збільшити свою підтримку у всіх виборчих округах, проте найбільше – на сході та півночі Фінляндії. Так, у Північній Карелії зростання рейтингу "Справжніх фінів" склав 10,2%, у Лапландії – 9,4%, у Південному Саво – 8,1% і в Північному Саво – 8,2%. "Справжні фіни" увійшли в трійку найбільших фракцій у багатьох містах, зокрема, у Вантаа, Гямеенлінна, Коувола, Лахті, Порі та Рованіємі. Найбільші фракції "Справжні фіни" створили в муніципальних радах Кігно та Уурайнена.
   На думку багатьох політичних оглядачів Фінляндії, перемога "Справжніх фінів" на виборах до муніципальних рад означає, що тепер фінські націоналісти почнуть відігравати суттєву роль у муніципальній політиці. Низька явка виборців стала розчаруванням для багатьох, насамперед для політиків. Тімо Сойні назвав катастрофічною цифру в 58,2%, пояснюючи це "виборчим марафоном" – за останні 18 місяців фінам довелося голосувати вже втретє. А чинний прем'єр-міністр Фінляндії та лідер Національної коаліційної партії Юркі Катайнен вказав на те, що активність виборців була важлива саме зараз, коли фінське суспільство переживає випробування старінням населення та економічною реструктуризацією.
Тімо Сойні  лідер партії ''Справжні фіни''
   Шоком для цих муніципальних виборів стала поява в списках багатьох партій, особливо СДП, Партії Фінляндського центру та Національної коаліційної партії, більше 700 кандидатів-іммігрантів, вихідців з країн Африки та Азії, частині з них вдалося заручитися підтримкою виборців. Наприклад, в новий склад Гельсінської міської ради увійшло четверо іммігрантів – 2 вихідців з Сомалі, 1 виходець з Сирії і 1 виходець з Уганди. Наступні ж вибори до фінляндських муніципальних рад, які пройдуть через чотири роки, будуть проходити вже в абсолютно інших умовах – кількість муніципальних рад, згідно із запропонованими урядом Юркі Катайнена планом реформ, може скоротиться у двічі.
   Сьогодні "Справжні фіни" ставлять перед європейцями дуже непросте запитання: «Куди має йти Європа?» Адже голоси національного піднесення у Фінляндії почули всі європейці, і стає дедалі очевидніше, що в такому вигляді, в якому нині функціонує ЄС, він далі існувати вже не може. Країна-континент на кшталт Австралії, до якої ведуть зверхники ЄС не влаштовує багатьох. І розмивання берегів національної самобутності іммігрантами з країн третього світу, фактично, забезпечило перемогу євроскептиків у Фінляндії.
Остаточні результати муніципальних виборів
   Отже, можна сміливо констатувати безперечну перемогу націоналістичних сил у Фінляндії та Україні як на виборах до муніципальних рад, так і до Верховної Ради України. Що і як би там не казали різні політологи і соціологи, але факт залишається фактом – відродження націоналізму не тільки поширюється країнами Європи, але й набирає шалений розмах. Так, приклад Фінляндії і вже від вчора – України, дає сподівання на те, що пригноблені титульні нації нарешті скидають з себе кайдани окупаційного літургічного сну і йдуть до перемоги.
   Рука свідомого українця не здригнулась 28 жовтня змінити все на свою користь віддавши голос ВО "Свобода", так само не здригнулась рука свідомого фіна віддати на виборах до муніципальних рад голос "Справжнім фінам". Тому, очікуємо вже невдовзі докорінних позитивних змін, і хай нарешті олігархи та окупанти отримають "своє"!
   Слава нації!
Автор Денис Ковальов
(світлини взяті з сайту yle.fi)

Немає коментарів:

Дописати коментар