вівторок, 19 лютого 2013 р.

Депутат порушив закон – ніякої поблажливості

У Фінляндії розгорівся грошовий скандал, у якому замішаний депутат фінляндської Едускунти. Колишній голова громадської прибуткової організації "Молодіжний фонд", одночасно і депутат парламентської фракції від партії "Фінляндський Центр" Антті Кайкконен отримав умовний тюремний термін у справі вищезазначеного фонду. Суд визнав депута винним у перевищенні посадових повноважень і нецільове витрачання коштів засудивши його до 5 місяців позбавлення волі умовно.
  Генеральний секретар фінляндської Едускунти Сеппо Тійтінен нагадав, що будь-які дисциплінарні заходи по відношенню до депутата можуть прийматися тільки після вступу вироку в законну силу.
  "Молодіжний фонд" – громадська прибуткова організація наближена до партії "Фінляндський Центр", яка будує дешеве житло для молоді. Підозри в нецільовому витрачанні коштів фонду виникли ще після парламентських виборів 2007 р., коли з'ясувалося, що багато політиків від партії "Фінляндський Центр" отримали кошти для фінансування своїх виборчих кампаній саме від "Молодіжного фонду".
   У Фінляндії рідко виникають масштабні скандали із грошовими оборудками депутатів, так як ті заздалегідь намагаються здати мандат аби не осоромити себе і виборців. Гучна справа "Молодіжного фонду" стала вибухом для фінляндської громадськості та однією з найгучніших корупційних справ останніх років.
   Покарані також керівники подібного соціал-демократичного онду спортивної підтримки молоді". Сьогодні повітовий суд Гельсінкі виніс вироки у корупційній справі пов'язаній з фінансуванням політичної діяльності депутатів від СДП. Керівництво вищезазначеного фонду отримало штрафи за перевищення посадових повноважень у розмірі 10 мінімальних заробітних плат (приблизно €700-1000 – одна заробітна платня середньостатистичного громадянина Фінляндії).
  Цікавим виявився коментар фінських націоналістів щодо корупційної діяльності депутатів центриста та соціал-демократів. Так, голова фракції "Справжніх фінів" у Едускунті Піркко Руохонен-Лернер має намір підняти питання про подальше перебування Антті Кайкконена у якості депутата. Фінськи націоналісти закликають Антті Кайкконена якнайшвидше самому зробити висновки щодо продовження своєї діяльності в парламенті і не допустити силового відбирання мандата. На думку націоналістки Піркко Руохонен-Лернер, правила повинні бути для всіх одні, як для звичайних громадян, так і для депутатів, до якої б партії вони не належали, чи то СДП, чи "Фінляндський Центр", а може і "Справжні фіни".
Автор – Денис Ковальов

Немає коментарів:

Дописати коментар