суботу, 8 жовтня 2011 р.

''Справжні фіни'' – соратник ВО ''Свобода'' у боротьбі із ''московською загрозою''

7 жовтня 2011 року державний телеканал Фінляндії YLE повідомив про разюче зростання рейтингу націоналістичної партій ''Справжні фіни'' на всій території країни, а особливо у прикордонних із Росією провінціях Кайнуу, Північна та Південна Карелія. Це призвело до того, що фінські націоналісти стали другою популярною серед населення партією після правлячої Коаліційної партії.
Таке зростання популярності фінських націоналістів на сході Фінляндії не є дивним, а навіть, навпаки, прогнозованим. Все це дуже добре пояснити тим, що східні провінції Фінляндії (Кайнуу, Північна та Південна Карелія) з початку 1990-х рр. стали туристичною Меккою для росіян. Мало того, що росіяни щотижня їздять на пікніки на фінські озера і засмічують недоторкану фінську природу, вони ще й скуповують будинки, дачі та земельні ділянки у прикордонній смузі, таким чином, створюючи прецедент для майбутнього захоплення цих земель, хоча, це тільки моя думка.
ВО "Свобода" та "Справжні фіни"
Може ця зона масового заселення росіянами стане російською ірредентою (частиною етносу, що становить меншість населення в межах даної держави, але компактно проживає в безпосередній близькості до держави, в якому близький або ідентичний їй народ становить більшість)? Маю надію, що ні! Так як сучасне фінське суспільство не таке, яке воно було за часів Холодної війни, воно не буде пасивно споглядати на незаконне ''вторгнення'' чужоземців, серед яких першість займають сусіди Фінляндії – росіяни. І зараз, ми можемо це побачити на власні очі.
Протягом останніх двох місяців у сходом Фінляндії прокотились антиросійські погроми. Саме так назвали російські ЗМІ випадки грабежу і вандалізму в будинках і квартирах, що належать громадянам Росії. Нерухомість в тихих і спокійних прикордонних містечках давно приваблює росіян: тут комфортно, безпечно і зручно як проводити відпустку, так і працювати, бо не існує терористичною загрози. Втім, не всі фіни раді гостям. Керівництво фінського приватного телеканалу MTV3 нещодавно висловлювало припущення, що росіяни, які скуповують землю і нерухомість в Східній Фінляндії – це шпигуни та майбутні окупанти. Або таким чином ''відмиває'' свої гроші російська мафія.
Рейтинг політичних партій Фінляндії восени 2010 р.
Але це все не пояснює саме національну ворожнечу. «Як врівноваженні і спокійні фіни можуть робити такі неадекватні речі?» – запитують себе росіяни. Існує дуже проста і логічна відповідь. Так, партія ''Справжні фіни'', яка отримала на останніх парламентських виборах 19% голосів і зайняла третє місце, давно закликає скоротити приплив мігрантів у країну. Звичайно, що до відкритих погромів вони не закликають, проте нерідко згадують про відібрану в ході Зимової війни 1939-1940 років значної частини Карелії разом з містом Виборг.
Подібна подвійна позиція громадських і політичних сил у Фінляндії підігріває агресію певної частини молоді. Місцева поліція упевнена: злочини не просто вчинені на ґрунті ксенофобії (нападу піддалася власність саме російських громадян!), а й здійснені за одним сценарієм. Стіни та меблі в багатьох випадках забруднені червоною фарбою (натяк росіянам на радянське минуле!), а частина речей та меблів порізані і розтрощені. Хто влаштовує антиросійські погроми, фінська поліція досі не встановила. Втім, не так багато росіян, після цього згодні розлучитися з власністю у Фінляндії – це надто привабливий для них тихий і близький європейський куточок.
Рейтинг політичних партій Фінляндії восени 2011 р.
Привабливий він не тільки для росіян. Образ Північної Європи, країн так званого ''скандинавського соціалізму'', благополучних і малозаселених, дійсно привабливий. Питання полягає в тому, наскільки довго він буде залишатися таким? 22 липня цього року норвежець Андерс Берінг Брейвік підірвав будівлю в урядовому кварталі норвезької столиці Осло, а через півтори години відкрив вогонь по молодим хлопцям в літньому таборі правлячої Трудової партії на острові Утейа. Він що, фанатик-одинак? Так, безумовно. Але хто сказав, що цей випадок залишиться єдиним і неповторним? Звісно, що ніхто.
Повертаючись до впливу "Справжніх фінів" на радикальні дії щодо громадян Російської Федерації, слід зазначити, що більшість членів цієї партії є якраз вихідцями зі східних провінцій Фінляндії. Тому, їм не потрібно закликати населення цієї частини Фінляндії робити погроми по відношенню до росіян, можливо, під впливом ідеології фінського націонал-консерватизму і євроскептицизму, місцева молодь почала сприймати росіян-туристів як їх діди сприймали у 1939 р. росіян-загарбників. Можливо саме цим подіям і мають дякувати "Справжні фіни" зростанню свого рейтингу і популярності.
Регіони антиросійських погромів
Згідно з повідомленням державного телеканалу Фінляндії YLE, найбільш популярними партіями країни є правляча ''Коаліційна партія'' і опозиційні ''Справжні фіни''.
Так ''Коаліційну партію'' підтримують 24,1%, ''Справжніх фінів'' – 21,7% від усього населення Фінляндії. Втрачають популярність правляча Соціал-демократична партія, яку підтримують 17,5% від усього населення Фінляндії. Українська націоналістична партія
Всеукраїнське об'єднання "Свобода" розцінює великі успіх фінських націоналістів як продовження загальноєвропейської тенденції зростання популярності націоналістичних сил, що зумовлено прагненням збереження національної ідентичності. Адже саме націоналісти здатні гідно відповісти на виклик масштабному глобалізму, протистояти нелегальній міграції з країн Азії та Африки, зберегти суверенітет європейських націй, серед яких українці та фіни, що постраждали від радянського тоталітаризму,, кожен по-своєму.
Цей разючий успіх — результат протесту не чисельної фінської нації проти традиційних партій, що здатен докорінно змінити політичну сцену сучасної Фінляндії. За останнє десятиліття політичний клімат у цій країні став більш радикальним, і ''Справжні фіни'' спромоглися цим скористатися. Що ж допомогло ''Справжніх фінів'' отримати такий успіх весною цього року, а тепер і восени, за півроку до президентських виборів у Фінляндії?
Передвиборча агітація "Справжніх фінів"
Намагаючись зрозуміти, які чинники дали можливість націоналістам здобути перемогу, варто звернути увагу на той факт, що шведська меншина відіграла тут не останню роль. Бо, хоча шведи і становлять лише 6% від 5,4-мільйонного населення країни, Фінляндія має дві офіційні мови — фінську і шведську. ''Справжні фіни'' пропагують, що Фінляндія має бути одномовною, як і ВО ''Свобода'' в Україні наголошує на тому, що українська має бути єдиної державною мовою.
Наступним чинником стало те, що більшість фінів переконані: іммігранти і біженці становлять серйозну економічну загрозу для країни, особливо росіяни, араби, китайці, індуси. І хоча лише 2,8% жителів Фінляндії народилися поза її межами, зростання незадоволення імміграцією вилилося в результати цьогорічних парламентських виборів. Останнім чинником, який зіграв на підтримку ''Справжніх фінів'', стало небажання фінської спільноти надавати посилену фінансову допомогу країнам — членам Європейського Союзу, котрі переживають кризу (Греція, Італія, Іспанія, Португалія та Ірландія). Фіни вважають, що ця допомога надаватиметься за їхній рахунок.
Агітація ВО ''Свобода''
''Справжні фіни'' спромоглися публічно сказати речі, про які народ думає, але яких не здатен сам озвучити. Розуміння небезпеки як легальної, так і нелегальної імміграції має постійно бути на політичному порядку денному. Аби не довести ситуацію до такого стану, коли негативні тенденції виявляться незворотними. Фіни переконані, що немає жодного сенсу фінансувати країни, які марно витрачають свій бюджет. Безумовно, фінський приклад здатен істотно вплинути не тільки на відносини між країнами ЄС, а й на їхнє ставлення до проблеми міграції. Адже Фінляндія, не маючи, поки що, істотної проблеми з арабсько-африканською імміграцією, як, наприклад, Німеччина, Франція, Великобританія, Нідерланди, Італія чи Іспанія, волею народу діятиме на випереджання, аби не допустити ісламізації своєї території. Бо якщо мусульманське населення прибуватиме на терени Європи такими темпами, як тепер, то не виключено, що років через 20 воно становитиме понад половину населення країн Європейського Союзу. Саме тому передбачливі фіни не бажають, аби в один ''чудовий'' момент ''гості'' почали витісняти господарів.
Сьогодні ''Справжні фіни'' ставлять перед європейцями, а українці, це теж европеці, дуже непросте запитання: куди має йти Європа? Адже голоси національного піднесення у Фінляндії почули всі європейці, і стає дедалі очевидніше, що в такому вигляді, в якому нині функціонує ЄС, він далі існувати вже не може. Країна-континент на кшталт Австралії, до якої ведуть зверхники ЄС, не влаштовує багатьох її членів. І розмивання берегів національної самобутності мігрантами з країн третього світу, фактично, забезпечило перемогу націоналістів у Фінляндії. Українці, як і інші європейці, мають прокинутись від того летаргічного пострадянського сну, який ще й досі вкриває деякі країни Європи. Українське суспільство, за прикладом фінського, має нарешті збагнути свою значущість у житті Європи та всього світу.
Поліція Фінляндии шукає вандалів, які знищують майно на дачах росіян
Сучасний "фінський націоналізм" – це позиція нейтрального фінського громадянина, якому просто набридли "поради" із Брюсселя та засилля арабсько-африканських іммігрантів. "Справжні Фіни", як і ВО ''Свобода'', відносно молода партія (заснована в 1995 році). В економічній політиці фінські націоналісти виступають за побудову соціально відповідальної держави з прогресивною моделлю оподаткування. Важливе місце фінські націоналісти надають і державній підтримці сільських провінцій Фінляндії. В культурно-духовній сфері партія домагається зупинки масової міграції в країну, пропагує фінську культуру як домінантну в державі.
На сам кінець, хотілося б зазначити, що діяльність обох націоналістичних партій як "Справжні Фіни" і ВО ''Свобода'', перш за все направлена на збереження національної само ідентичності і самобутності. Попри своєрідне і певне не сприйняття радикальних ідей цих партій частиною населення Фінляндії та України, "Справжні Фіни" і ВО ''Свобода'' йдуть одним шляхом, мета якого здобути єдину неподільну суверенну соборну національну державу, де не буде внутрішньої окупації та узурпації влади прихильниками союз із Росією чи ЄС, або навіть комуністами. Як би там не було, але фінська націоналістична партія ''Справжні фіни'' є головним соратником ВО ''Свобода'' у боротьбі із щоденно наростаючою ''московською загрозою''.
Автор – Денис Ковальов
(схеми зроблені дизайнером-оформлювачем Nаціональної Ініціативи, агітаційні матеріали взяті з сайтів www.svoboda.org.ua та www.perussuomalaiset.fi)

2 коментарі:

  1. Об"ємна та цікава інформація..
    Щодо націоналістичних партій, то все вірно - в даний час - це єдині сили які можуть завадити імпорту ісламу та великої кількості нелегальних мігрантів. А для збільшення рейтингу "Свободи", бодай до 19% потрібно діяти і створювати школи агітацій та роботи з людьми, якби люди мали більше інформації то і рейтинги були б іншими

    ВідповістиВидалити
  2. Згоден з Вами! Особливо на Січеславщині дуже слабо розвинена партійна та ідеологічна школа! Тому і пересічні українці сприймають ВО "Свобода" тут як фашистів, "бандєравцев нє добітих", бо рядові члени партії не усвідомлюють своєї значущості в ній, от так!

    ВідповістиВидалити