пʼятницю, 5 травня 2017 р.

Бути українцем!

Що для нас сьогодні означає бути українцем? Напевне не багато співвітчизників задає собі це питання. І напевно не багато хто може дати на нього відповідь.

   Бути українцем – це не просто означає мати окреслену відповідну етнічну чи державну приналежність. Бути українцем – це не означає ідентифікацію за мовною ознакою. В сьогоднішніх умовах бути українцем, значить усвідомлювати і нести відповідальність. Усвідомлювати і нести відповідальність перед творцем, котрий волів щоби ми народилися українцями і вклав у це певний вищий сенс, усвідомлювати і нести відповідальність перед предками, котрі дали нам життя, потом і кров'ю заповідали нам бути гідними, продовжити і довершити їхню працю, зберегти і примножити їхні здобутки, усвідомлювати і нести відповідальність перед нащадками, для котрих ми зобов'язані забезпечити краще майбутнє і достойну перспективу.

   Бути українцем – означає усвідомлювати і нести відповідальність перед нацією, родом, перед Україною – святою землею, на котрій ми народилися, на котрій ростемо і котрій належимо. Ми маємо своїх героїв, на яскравих прикладах ідеї та чину котрих маємо виховуватись самі і виховувати молодь. Естафетою переходить з покоління в покоління палаючий смолоскип боротьби за волю і прапор вірності Ідеї Nації. Боротьби правдивої і безкомпромісової. Прийшов наш час!.. Тут і сьогодні ми повинні виконати своє історичне призначення, продиктоване глобальною і універсальною національною ідеєю, котра спрямована не в минуле, а в перспективу і полягає в: 1) окресленні національного ідеалу, візії нації; 2) визначенні шляху досягнення національного ідеалу; 3) осягненні цього шляху.

   Національна ідея – ідея невпинного і всебічного розросту сили, слави, багатства і величі Української Нації і об'єднуватися треба не навколо тих, хто її лише декларує, а навколо тих, хто її реалізує. Великі ідеї народжують, мобілізують і об'єднують великих людей. Великі люди продукують і здійснюють великі ідеї...

   Українці свою історію писали не чорнилом, а кров'ю. Наша національна ідея творилася не в кабінетах, а на полях битв, перемогами і поразками, здобутками і втратами, її творили не науковці, а герої, предтечі, пророки. Могутні князі та їх звитяжні дружинники, славні гетьмани, отамани та їх козаки, гайдамаки і опришки, Шевченко, Січові Стрільці, крутянці, воїни УНР, холодноярські повстанці, бойовики УВО і підпільники ОУН, командири і вояки УПА – червоною ниткою міцно пов'язано традицію боротьби і змагання, котра не дає згаснути вогнику віри і надії. Бути такими, як вони.

   Дихати на повні груди. Жити повнокровно і змістовно. Бо з нічого не буде чогось, ніщо не може бути чимось. Робити не для того, щоб робити, а задля того, щоб зробити. Не поза, а позиція, не демагогія, а ідеологія, не ефектність, а ефективність. Бути українцем – бути максималістом, бути націоналістом, бути якіснішим, принциповішим, гоноровішим, активнішим, розумнішим, сміливішим, освіченішим, сильнішим. Сенс полягає в тому, що українці мають стати кращими, і тоді Україна стане кращою, тоді українцям стане краще. Тоді фортуна усміхнеться нам і ми переможемо!

Автор — Віктор Рог

Немає коментарів:

Дописати коментар