неділю, 3 червня 2018 р.

Націоналізм — одна з основ нації

Дивуюся, коли багато людей питають, хто такі націоналісти, яка різниця між націоналістом чи патріотом. Націоналізм будь-якого народу має на меті, у першу чергу, здобуття власної державності, і що захист української мови як державної на законодавчому рівні є важливим кроком до цієї мети.
   Якщо хто не знає, то значення слова "націоналізм" є значно ширшим. Воно не обмежується радикальними його течіями. Націоналізм може бути, як демократичним, так і ліберальним. Варто навести, зокрема, тлумачення цього поняття в Оксфордському словнику англійської мови: «Бажання групи людей, які належать до одного народу і мають одну культуру, мову тощо, сформувати незалежну державу».
Якщо керуватися тлумаченням терміна, прийнятим у країні з давньою демократичною традицією, то до націоналістів треба віднести всіх тих українських громадян, які хочуть мати свою незалежну державу.
   У зв’язку з цим надзвичайної актуальності для нашого суспільства набувають міркування сучасного політолога Саймона Дюрінґа. Ось, що він сказав про націоналізм: «Абсолютне відкидання націоналізму чи відмова від розрізнення різних видів націоналізмів призводить до такого способу мислення, яким інтелектуали, особливо постколоніальні, відмовляються від ефективних політичних дій».

2 коментарі:

  1. Націоналізм — праве вчення. Базується на Традиції

    Лібералізм — ліва ідеологія. Базується на приматі Розуму і його (сумнівній) здатності "перебудувати суспільство для блага усіх громадян".

    Між націоналізмом і лібералізмом — непереборна стіна.

    ВідповістиВидалити