понеділок, 3 серпня 2015 р.

Фінляндська армія та війна в Україні

Найбільш боєздатні загони Армії Фінляндської Республіки незабаром будуть стягнуті до кордону із РФ, у першу чергу, додаткові війська швидкого реагування. Все це відбувається на тлі трагічних українських подій: московської окупації Криму та війни на Донбасі.
  У міністерстві оборони Фінляндської Республіки запевняють, що посилення прикордонних районів не планується, а сили швидкого розгортання  це частина армійської реформи, яка за останні роки змінила якісно збройні сили Фінляндії (фін. Suomen puolustusvoimat).
   Чисельність фінляндської армії на 2014-й р. становила 30 тис. 500 бійців. У разі війни задіяні будуть також 230 тис. резервістів, хоча в резерві на січень 2015-го р. становило близько 900 тис. бійців. З такими показниками Фінляндія підійшла до сьогоднішнього дня після кількох років реформування.
   Армійська реформа розпочалася ще навесні 2012 р., задовго до трагічних подій в Україні, і протривала в цілому майже 2 роки. Колишній прем'єр-міністр Фінляндії Юркі Катайнен заявив, що мета військової реформи  зберегти боєздатність збройних сил без будь-яких політичних мотивів. Здебільшого зміни торкнулися закриття непотрібних підрозділів та оптимізації особового складу шляхом звільнення 2,2 тис. співробітників фінляндського війська, про це заявив керівник відділу комунікацій міністерства оборони Макс Архіппайнен.
  Через армійську реформу почав  істотно скорочуватися і військовий бюджет Фінляндії: у 2012 р. він становив 2 млрд. 804 млн. 500 тис. євро, або ж 1,4% від ВВП Фінляндії, а в 2015 р.  вже 2 млрд. 658 млн. 800 тис. євро, або 1,29% від ВВП. Для порівняння: військові витрати сусідньої РФ обходяться в 4% від ВВП і щороку зростають на 1,5%.
  Однак війна в Україні повернули  у фінляндський політикум дискусію щодо фінансування армії в інше русло. Так, за словами голови парламентської групи з питань оборони Ілкки Канерви, ситуація у Європі та світі ставить питання про збільшення військового бюджету Фінляндії. Він вважає, що потрібно додати ще 150 млн. євро до 2020 року. Збільшення витрат армії підтримують і більшість фінляндців, які цілком згодні з тим, що грошей на військові потреби варто виділити більше.
   Важливою частиною реформи було створення сил швидкого розгортання. Міністр оборони Фінляндії, націоналіст Юссі Нійністьо заявив, що "ахіллесова п'ята" фінляндської армії  це її швидкість. За його словами, створення підрозділу сил швидкого реагування обговорювалося ще минулим урядом і не пов'язане з трагічними подіями на Донбасі.
  На сьогоднішній день збройні сили Фінляндії складаються з наступних видів військ: сухопутних, військово-морських і військово-повітряних сил, а також створених навесні 2015 р. сил швидкого розгортання. Фінляндська армія раніше комплектувалась завдяки загальній військовій повинності для чоловіків від 18 до 30 років. Перехід на контрактну армію не розглядаєся, адже Фінляндія як і сусідня Швеція зберігає нейтральний статус, про що неодноразово заявляли у фінляндському військовому відомстві. Термін служби у фінляндських збройних силах — 1 рік, а наприклад, професійні спортсмени та студенти спортшкіл проходять військовий курс всього за 66 днів. Але останнім часом військові виступають за скасування різних відстрочок. При бажанні до фінляндської армії можуть вступити на службу і дівчата. Наприклад, в 2015 р. майже 300 фінляндських жінок почали проходити строкову службу в лавах збройних сил країни.
   Тим часом, згідно із статтями фінляндської доктрини загальної оборони, всі громадяни країни повинні допомагати збройним силам як у мирний час, так і в часи війни. Для підготовки населення до можливих бойових дій була створена спеціальна організація  "Національна асоціація оборони" (фін. Maanpuolustuskoulutusyhdistys), яка регулярно проводить тренінги для цивільного населення у віці від 15 років. У складі асоціації безліч організацій, таких, як, наприклад, "Спільнота мисливців Фінляндії" або "Жіноча ліга оборони республіки", які також знають, як треба поводитись у разі війни. Варто сказати, що фінляндські військові періодично перераховують власних резервістів. Так, у квітні минулого 2014-го р. резервісти отримали повістки, де вказувалося куди їм варто прибути в разі війни із РФ.
   Згідно із новими інструкціями міністерства оборони Фінляндії, у випадку воєнних дій варто брати із собою тільки смартфон і посвідчення особи, так як фінляндська армія забезпечить своїх вояків, і резервістів у першу чергу, всім необхідним. Хоча ще в  недалекі 1990-ті рр. військові рекомендували не забувати вдома сокиру, сірники і компас!
   Сучасна фінляндська армія на даний час проходить процес переозброєння, однак у фінляндських військових досі залишається на руках "совєцька класика". Командування фінлянських збройних сил зараз робить ставку на німецькі танки "Leopard-2A6" та "Leopard-2A4", 20 нових машин яких вже прибули до портів Фінляндії з Нідердландів в травні 2015 р. Всього німецьких "леопардів" Фінляндія отримає у кількості 208 одиниць до 2019 р. Також з 2015 р. Фінляндія активно модернізує старі шведські танки "CV-9030 FIN" (102 одиниці) і розроблені ще в 1970-ті рр. совєцькі "БМП-2", яких в цілому майже 94 одиниці.
   На озброєнні фінляндської армії також знаходяться різні зенітно-ракетні комплекси. Наприклад, закуплені нещодавно американські "FIM-92 Stinger" (всього їх 200 одиниць) і шведські "ITO-05M (MANPADS)". У зенітної артилерії Фінляндії раніше домінували совєцькі "ЗУ-23-2" (більше 900 одиниць), незважаючи на закупівлі на початку 2000-х рр. швейцарських "Oerlikon GDF" і декількох британських комплексів "Marksman".
   Якщо говорити про совєцьку спадщину, то фінляндська самохідна артилерія складається виключно з полкових самохідних гаубиць "Гвоздика", яку фінляндці називають "PsH-74", яких нараховується 36 одиниць. У розпорядженні фінляндських ВВС знаходяться 62 американські винищувачі "F-18 Hornet". Термін експлуатації цих машин закінчується в кінці 2020-х рр., тому в квітні 2015 р. стало відомо, що фінляндський уряд хоче витратити близько 6 млрд. євро на нові літаки. В якості альтернатив розглядаються американський "Jas-39 Gripen".
   Що стосується зброї, то на озброєнні фінляндської армії знаходяться різні модифікації автоматичних гвинтівок "RK-7,62" фінлянського виробництва, яких близько 400 тис. одиниць. Спеціальні підрозділи користуються бельгійськими гвинтівками "FN-SCAR", яких близько 500 одиниць. На озброєнні спеціальних підрозділів знаходяться і німецькі пістолети-кулемети "Heckler & Koch-MP5" — 100 одиниць. У 1990-х рр. фінлянські військові закуповували також китайські копії "автомата Калашнікова" для призовників, однак зараз їх практично не використовують через зношеність. Що стосується снайперських гвинтівок, то тут перевагу віддають вітчизняному виробництву: "Sako-TRG" і "Tkiv-7.62". Таким чином, на сьогодні, Фінляндія попри свою нейтральність має цілком боєздатну армію і у разі нападу з боку РФ, зможе протриматись від кількох днів до кількох місяців без допомоги своїх союзників.
Автор — Денис Ковальов 

Немає коментарів:

Дописати коментар