четвер, 24 вересня 2015 р.

Білоруська ідентичність

Передивляючись матч відбору на Чемпіонат Світу FIFA-2018 між збірними України та Білорусі, відчуваєш щось неперевершене, як від самої гри, так і від того, що відбувалось в цей час на трибунах. Відчуваєш неабияку гордість не тільки за українську збірну, але й за її фанів. Проте, вперше і особливо, за білоруських вболівальників теж було не соромно, а навіть навпаки: їхній фан-сектор був повністю в національних прапорах Білорусі, жодного совєцького шмаття чи символіки лукашенківської "Республіки Білорусь". І це неабияк надихає.
  Як і в Україні, у сусідній з нами Білорусі зовсім відсутня реальна, спроможна до рішучих дій опозиція, а якщо і є то продажна (олігархічна), яку підкупили бюрократичні мішки з високих кабінетів ЄС у Брюсселі чи США у Вашингтоні, а тому і не захищає інтереси білоруської нації, яка стогне під терором і репресіями місцевого представника "русскава міра" - бацькі.
   Але не дивлячись на всі ці негаразди, горді брати білоруси продовжують боротися, хоч якби там режим неокомуніста Лукашенка не намагався зашкодити. Арешт, чи навіть вбивство вже не новинка для наших країн. Єдине, чим ми відрізняємося, це тим що нам вдалося здійснити Революцію Гідності, так званий "Євромайдан", що в кінцевому випадку стало новим олігархічним режимом та антинаціональною контрою,на жаль...
  Ми самі, як це не парадоксально, привели на своїх плечах, на своїй крові до влади нових-старих олігархів. Після такої кривавої зими, після стількох уроків історії наш український народ знов обирає загарбників жидів та українофобів, замість національних правих сил. Що ж, дякуємо всім тим хто привів до влади "шоколадного короля", думаю ви всім тепер задоволені, чи не так?!
   Але повернемось до білорусів. В них теж були гарні шанси знести систему ще у 2010-2011 рр., під час протестів проти фальсифікацій виборів на пост президента республіки. І якщо б тоді у білорусів з'явився свій "Правий Сектор", якщо б були у них свої Банкова і Грушевського та своя Інститутська із власною Небесною Сотнею, можливо брати-білоруси вже давно були б вільні від окупаційного лайна, а нам би вдалося уникнути своїх жертв на Майдані...
   Та попри всі проблеми, попри політичні репресії зчинені бацькою, є ті, хто у такі тяжкі години для нас з вами та для нашої країни, їде на Схід. Там, добровольці та волонтери не тільки з усіх куточків України, але й з найвідалених білоруських сіл, допомагають боронити нашу неньку від варварів з московської орди.
   Білоруси це приклад! Як у важкий час, не дивлячись на проблеми своєї країни: на її окупацію, на зовнішню ізоляцію, на репресії - слід допомагати дійсно братському народові.
   Низкий уклін вам брати-білоруси! Дякуємо за підтримку! Ви довели, що ваша національна ідентичність так схожа на українську - традиційна, антиімперіалістична, антиглобалістська, а проте, справжня національна та кровна! Та на сам кінець гасло яке стане для вас та для нас визвольним: "За нашу і вашу свободу!"
   Слава Україні! Жыве Беларусь!

Немає коментарів:

Дописати коментар