середу, 6 лютого 2013 р.

Соборна України у вогні

Століттями розірвана на шматки між ворожими сусідами українська нація на початку ХХ ст. (1917-1921 рр.) нарешті змогла отримати шанс скинути багатовікові пута неволі і возз'єднались на своїй землі в єдиній Українській державі (УНР). Акт возз'єднання, злуки двох Україн (УНР та ЗУНР) підписаний у січні 1919 р. був, швидше, символічним знаком прагнення єдності, бо у керівництві країни (з боку членів Директорії УНР та уряду ЗУНР) спільності тоді не було попри схожі ідеологічні засади.
  «Безпорадність проводу впливала на загальний настрій, — писала сучасниця тих подій, історик Наталя Полонська-Василенко.  Україна, затиснута між двома потужними силами  Антантою з півдня і большевизмом з півночі, — не мала сил для боротьби. Військо розбігалося, ширилося безладдя. У таких умовах пройшла майже непоміченою подія, яка мала велике ідейне значення: свято Соборності України. 22 січня 1919 року на Софійській площі проголошено злуку УНР і ЗУНР… Але під тиском невідрадних подій свято пройшло сухо, тихо».
  Чому не відбулась довгоочікувана злука? Все через те, що Україна з усіх боків була оточена ворогами:
   1) з півночі і сходу – Радянська Росія;
   2) з півдня – Добровольча армія Антона Денікіна;
  3) з заходу – Румунія, Чехословаччина та Польща, яку підтримували країни Антанти (Велика Британія та Франція).
   Особливо жорстокими була війна УНР проти Польщі та Радянської Росії. Слід зазначити, що українсько-російська війна 1918-1921 рр. на сьогодні більш широко відома, а от українсько-польська війна 1918-1919 рр. і участь у ній країн Антанти залишається загадкою. Ось цікавий факт – цілковитий брак боєприпасів примусив частини УГА відступити на вихідні позиції між Збручем і Дністром. Через те, що дальша боротьба з близько 110-тисячною польською армією Юзефа Галлєра, яку французький уряд забезпечив всіма модерними військово-технічними засобами, була безнадійна.
Інтерв'ю з представниками УNГ
   Польська армія Юзефа Галлєра була формована французьким, американським та британським урядами у Франції з метою подальшого її використання польським урядом у Варшаві в боротьбі проти більшовицьких військ. Під час славетної Чортківської офензиви армія Юзефа Галлєра зазнала значних втрат, однак, отримавши допомогу від Антанти, польські війська витіснили УГА за річку Збруч.
   Отже, Європа допомагаючи полякам у відтворенні власної держави зруйнували прагнення українців на відновлення власної. Європа, у яку ми сьогодні так прагнемо увійти, допомогла полякам і більшовикам у крові знищити Соборну Україну, тому не маємо повзати на колінах і просити у злочинців нічого, наш час настав.
   Починається доба ІІІ-го Гетьманату – Великої України від Сяну до Дону, не маємо змарнувати цю мить, маємо повернути нашій нації та державі одвічну славу та силу!
   Слава Nації!
Автор – Денис Ковальов

Немає коментарів:

Дописати коментар