понеділок, 4 лютого 2013 р.

Весняна сесія Едускунти – "Справжні фіни" в президії

Сьогодні, 4 лютого 2013 р., відкрилася весняна сесія фінляндського парламенту – ЕдускунтиВже опівдні відбулось голосування щодо обрання нового спікера парламенту. Правляча коаліційна більшість, до якої входять партії: Kokoomus (вона ж "Національна коаліційна партія"), Соціал-Демократична партія та партія "Фінляндський центр" одностайно підтримала на посаду спікера соціал-демократа Ееро Гейнялуома, який вперше став спікером ще в травні 2011 р., за нього було віддано 153 голоси.
  Посаду першого віце-спікера Едускунти отримав представник "Національної коаліційної партії" – Пекка Раві (обраний 189 голосами). Багато хто з депутатів фінляндського парламенту вважає, що призначення Пекки Раві стало можливим завдяки втручанню у справи Едускунти уряду і самого прем’єр-міністра Юркі Катайнена, який є головою "Національної коаліційної партії".
   Але не обійшлось і без казусу. Так, за посаду другого віце-спікера одразу розпочалась боротьба. Протягом 2012 р. цю посаду займав націоналіст Анссі Йоутсенлахті представник партії "Справжні фіни", але сьогодні йому в опоненти партія "Фінляндський центр" висунула кандидатуру екс-прем'єр-міністра Марі Ківініємі. Це призвело до двохгодинних дебатів, на яких перемогу здобув кандидат від фінських націоналістів, який отримав 114 голоси.
Парламентські партії "Справжні фіни" та ВО "Свобода"
  Таким чином, можна вважати, що президія фінляндської Едускунти нагадує президію української Верховної Ради, але дещо у видозміненому порядку:
   1) президія Верховної Ради України – голова ВРУ від Партії регіонів (представник партії правлячої більшості), перший заступник голови ВРУ від КПУ (комуніст, підтримує правлячу більшість), другий заступник голови ВРУ від ВО "Свобода" (націоналіст, представник опозиції);
  2) президія Едускунти Фінляндської Республіки – спікер від Соціал-Демократична партії (соціаліст, підтримує правлячу більшість), перший віце-спікер від "Національної коаліційної партії" (представник партії правлячої більшості), другий віце-спікер від "Справжніх фінів" (націоналіст, представник опозиції).
  Після обрання президії Едускунти, кожна з парламентських фракції обрала собі голову. Так як лідер фінських націоналістів Тімо Сойні очолює муніципальну раду міста Еспоо, однак все ще є депутатом парламенту, то головою фракції "Справжніх фінів" в Едускунті було обрано пані Піркко Руохонен-Лернер, яка очолювала фракцію з листопада по грудень 2012 р.
Автор – Денис Ковальов

Немає коментарів:

Дописати коментар