пʼятницю, 20 березня 2015 р.

Національна стихія та національна порода

Шаблони політичної топографії підганяють під рамки раціоналістичних ідеологій всі віддтінки національної стихії ХХ ст. Людина, що сприймає фашизм та нацизм не в контексті радянської пропаганди, людина, що здатна розрізнити реалізацію національної ідеї в Італії та Німеччині обов'язково наштовхується на ще одну оману догматизму, котра декларує 2 головні ознаки цих явищ. Націонал-соціалізм  це завжди диктат нації над державою, фашизм  це диктат держави над нацією, ці твердження потребують уточнення. Національна стихія, котру в загальному можна назвати стихією фашистською, не догматична, а ситуативістська.
   Італія, виклик якій кинув Муссоліні – це феодальна роздробленість і відсутність масової національної ідентичності. Отже, для реалізації національної ідеї, варто було створити державу, ідентифікувати себе з якою повинен був і неаполітанець, і флорентієць, і венеціанець. Держава та спільний подвиг мали викувати та об'єднати нову італійську націю. Символ італійського фашизму – фасція та єдність.
   Німеччина, виклик якій кинув Гітлер, мала націю але втратила державу. Поразка в Першій Світовій, ганебні угоди, окуповані території, ворожий етнічний елемент, що узурпував власність на засоби виробництва – це ворог тогочасної німецької нації, котра мала повернути собі свою державу. Символ німецького націонал-соціалізму – це свастика та життя.
   Опираючись на ситуативістське сприйняття національної стихії, можна зробити певні висновки щодо України. Остання має державу і має націю, що умовно поділена на дві породи, котрі (далі будемо застосовувати неакадемічний стиль) зазвичай йменують козаками та свинопасами.
  Нинішня порода свинопасів фактично реалізувала свою національну ідею і завоювала свою державу з її жовто-блакитними олігархами, європейськими мріями, англомовним президентом та постійними компромісами перед викликами. Козаки ж, що розсіяні по траншеям, в'язницям та конспіративним квартирам, мають усвідомити, що реалізація козацької національної ідеї можлива лише в консолідації, безкомпромісності та самопожертві.
   Національна ідея козацької породи української нації – це бути (стати її щитом та мечем) над державою породи нижчої, що виражатиметься у володінні виключними правами та привілеями.
Іншими словами, всі хто бачить прем'єром Яценюка, а дільничим Петренка мають їх отримати. Яценюк чи Порошенко (як архетипи гречкосійських лідерів) мають право попросити кредит у МВФ, Петренко має право залякати свинопаса Іваненка. Але вирішувати коли оголошувати перемир'я з ворогом або на якій швидкості їхати, козак має сам опираючись на принципи котрі і визначають суть його національної породи.
Автор – Богдан Ходаковський

Немає коментарів:

Дописати коментар